Tekstgrootte

-A A +A

Informatie Mantelzorgvergoeding

Gemeenten bezuinigen op huishoudelijke hulp, onder andere door betaalde hulp te vervangen door onbetaalde hulp.
Persoonsgebonden budgetten (Pgb’s) mogen vaak niet meer gebruikt worden om bijvoorbeeld een zoon of dochter te betalen voor huishoudelijk werk.
MAAR MOGEN GEMEENTEN FAMILIELEDEN WEL DWINGEN TOT MANTELZORG?

In Ons 9 van 2015 kon u lezen over meneer Diets, die zijn dochter niet meer mocht betalen met een Pgb voor het huishoudelijke werk dat zij verrichtte. En dat gebeurt niet alleen bij meneer Diets; meer gemeenten willen stoppen met het Pgb voor een familielid. De gemeente zegt in die gevallen dat het gaat om mantelzorg. En mantelzorg wordt toch niet betaald? Bovendien helpt iedereen wel eens, dus waarom zou de één dan wel geld krijgen en de ander niet? De gemeente verwacht natuurlijk dat familieleden ook zonder betaling hulp blijven geven. Maar als dat niet het geval is, wordt zorg juist duurder in plaats van goedkopen. Dan moet namelijk een betaalde thuiszorgorganisatie de hulp komen geven.

Met of zonder betaling?

Een ander argument van de gemeente is dat de Wmo het verbiedt familieleden te betalen. Gelukkig heeft de Centrale Raad van Beroep (de hoogste rechter voor Wmo-zaken) daarover een duidelijke uitspraak gedaan. De Raad zegt dat het geen mantelzorg is als een familielid betaling voor het werk wil. Mantelzorg kan niet worden afgedwongen. De mantelzorger mag ermee stoppen als er niet betaald wordt. En de cliënt mag zelf kiezen of hij hulp wil kopen van een familielid. Alleen bij een partner of huisgenoot is dat anders. Die moeten hulp ook zonder betaling geven.

Bezwaar maken?

Als u wel een indicatie heeft voor huishoudelijke hulp, maar de gemeente weigert Pgb voor hulp door een familielid, dan kunt u bezwaar maken. De kans is groot dat u gelijk krijgt. Ook kunt u bezwaar maken als de gemeente wel een Pgb toekent, maar het tarief te laag is om goede zorg te betalen. Sommige gemeenten denken dat € 8 per uur voldoende is voor een familielid. Ook die vlieger gaat niet op: het uurtarief voor de hulp uit eigen netwerk moet volgens de rechter liggen tussen de € 12,50 en € 15,50. Dat zijn de normale tarieven.

0
Email: 
-
Telefoonnummer: 
-
-
-
-